Exposició “Res de mala llet” de Lluis Rugama

Fa quasi cinc anys que em dedico a fer de fotògraf de carrer per Catalunya, però potser mai fins ara havia tingut ocasió de fer un seguit de fotos tan tendres i tan dolces. Però sobretot, que fan créixer de la manera més genuïna i natural que existeix: alletant infants.

La passada primavera, entre un grup de mares – algunes amigues i d’altres que es van conèixer aleshores -, va florir la idea de fer una foto col·lectiva de mares alletant en un lloc públic per fer-ne una reivindicació en la nostra societat.

És la foto que encapçala aquesta exposició i que vaig fer a les deu mares i deu criatures que veieu a la imatge, presa sota la Laia l’Arquera, tot un símbol femení a la nostra ciutat.

Arrel d’aquesta i de les mares que no van poder ser-hi, va sorgir la col·lecció de fotos en diversos pobles i indrets del Maresme, des de Mataró a Pineda passant per Arenys de Mar, Argentona, Calella i Sant Pol. Va ser el boca-orella, la crida per les xarxes socials i l’iniciativa compartida en grups de lactància de la comarca, que van facilitar que ni més ni menys que vint mares – amb les seves respectives vint-i-dues criatures – s’animessin i s’oferissin a posar per aquest bucòlic moment que és l’alletament. Per reivindicar sobretot que sigui un acte acceptat en públic, doncs malgrat ser a l’origen de la vida i dels temps, encara no està ben vist per molta gent. Tal i com tampoc es veu amb bons ulls que es pugui alletar els infants fins a certes edats.

Per les mares, que han estat i seran sempre heroïnes arreu del món, pels infants que són el futur del planeta, us convido a contemplar aquestes belles imatges sense Res de Mala Llet!!

Moltes gràcies a totes elles i tots ells.